Viability and emergency in seeds Pimenta dioica (L.) Merril

Authors

  • José Méndez Gómez Facultad de Ingeniería Agrohidráulica de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • María A. Platas Estudillo Facultad de Ingeniería Agrohidráulica de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Benjamín Barrios Díaz Facultad de Ingeniería Agrohidráulica de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Ramiro Escobar Hernández Facultad de Ingeniería Agrohidráulica de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Isaac Villegas Rodríguez Facultad de Ingeniería Agrohidráulica de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v2i1.334

Keywords:

allspice, viability, emergency, seeds, sowing

Abstract

Because of the great importance economic that having allspice in warm regions of the country and the few research works that have been made, the objective of the present research was to test to viability and emergency in seeds Pimenta dioica. The experiment was conducted in the town of El Progresso, Atzalan, Veracruz; was used a experimental design complete blocks at random, the treatments consisted of five sowing with four repetitions each at 0, 8, 16, and 32 days after harvesting, were planted 50 seeds in each sowing of which 25 seeds were pulped at sowing. The results indicated that the seeds should be sown in the first 8 days after harvesting, because that after that time the percentages of viability and germination decrease considerably; this is due to the recalcitrant character that have the seeds as they lose very fast the moisture and this makes them to have lowest percentages of germination.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ashton, P. C., (1990), Species richness in tropical forests. En Holm- Nielsen, L.B., Nielesen, C. Balslev, H (eds.) Tropocal Forest: botanical dynamics, speciation and diversity, cademic Press, Harcourt Brace Jovanovich Publishers-ew York vol.3.

https://doi.org/10.2307/2807037

Cal, W.A. 1999. Pimienta de Tabasco (Pimienta dioica (L.) Merril) en sistemas agroforestales. In: Musalem, M.A. (ed) 1999. Curso Agroforestería. Universidad Autónoma Chapingo.

Claridades Agropecuarias, 2001. Pimienta. Revista Claridades Agropecuarias. 96: 5-8.

Fuentes, F. V. R., Lemes, H. C. M., Sánchez, P. P., C. A. Rodríguez F. 2000. Sobre la multiplicación de pimienta dioica (L) Merril. Revista Cubana Plantas Medicinales. Instituto de Investigaciones Fundamentales en Agricultura Tropical Alejandro Humboldt. 5(2): 51- 55. Fuentes, F.S. 2001. Contribution al´etude de edux plantes aromatiques mexicaines: Pimenta dioica et Cymbopogon citratus. Faculté de Sciences Pharmaceutiques et biologiques Université Rene Descartes, Paris V, Paris.

Martínez, Miguel Ángel; Virginia, Evangelista; Myrna, Mendoza; Francisco, Basurto y Cristina Mapes (2004), “Estudio de la pimienta gorda Pimenta dioica (L) Merril, un producto forestal no maderable de la Sierra Norte de Puebla, México”, Alexiades Miguel N. y Shanley Patricia, Productos Forestales, Medios de Subsistencia y Conservación, Vol. 3, Indonesia: SMK Desa Putera.

https://doi.org/10.3989/ajbm.1998.v56.i2.238

Moran Bolzoc, D. 1996. Viabilidad y porcentaje de germinación de pimienta gorda (bajo cuatro métodos diferentes de semillero). Tesis Perito Agr. Guatemala, Escuela Nacional Central de Agricultura. PP: 1-10.

Ortega, D. 2001. Local pimento in demand. Available. (Consultado en http://www.jamaicaglener.com.glener/200 10202/business/business1.html, fecha de consulta 8 de enero de 2012).

SAGARPA, 2004. Servicio de Información y Estadística Agroalimentaria y Pesquera SIAP, SIACON”, Anuario Agrícola por Municipio, SAGARPA. (Consulta de Indicadores de Producción Nacional de Pimienta. Consultado en: www.siap.sagarpa.gob.mx, fecha de consulta 22 de septiembre de 2010).

https://doi.org/10.19083/tesis/625504

Published

2014-07-05

How to Cite

Méndez Gómez, J., Platas Estudillo, M. A., Barrios Díaz, B., Escobar Hernández, R., & Villegas Rodríguez, I. . (2014). Viability and emergency in seeds Pimenta dioica (L.) Merril. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 2(1), 457–462. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v2i1.334

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)