Decrease in the frecuency of use of colored corn in two regions of tlaxcala

Authors

  • Hermilia Orozco Bolaños
  • Guillermina García Juárez
  • Maricela Hernández Vázquez
  • María Guadalupe Juárez Ortíz

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v4i1.20

Keywords:

food safety, variety, colored corn, use, regions

Abstract

Agrodiversity is a component of traditional agricultural production systems, one of the features is the use of seeds of landraces of different colors. In this study we analyzed the decline in the frequency of use in color corns in two regions of the state of Tlaxcala. The population of corn farmers was obtained from the Program of Direct Support to the Field, 5 locations in each region with similar characteristics were included, but contrast between regions was also selected. We surveyed 138 producers, analyzing the information using descriptive and inferential statistics. The results show a decrease in the use of corn color in planting, mainly in the western region, also the producer is abandoning by the lack of market, economic support and migration situations that threaten food security in study regions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alarcón-Chaires, P. 2010. Etnoecología de los indígenas P'urhèpecha. Una guía para la aproximación de la apropiación de la naturaleza. UNAM, México.

Álvarez-Buylla, R.E; Carreón, G.A y San Vicente, T.A 2011. Haciendo milpa. La protección de las semillas y la agricultura campesina. UNAM, México.

Aguilera, O. M; Reza V.M.D.C; Chew, M.R.G y Meza, V.J.A. 2011. Propiedades funcionales de las antocianinas. Revista biotecnia XIII (2):16-22

https://doi.org/10.18633/bt.v13i2.81

Bartra, A. 1995. Los nuevos campesinos En Jean- Francois Prud'homme (coordinador). El impacto social de las políticas de ajuste en el campo mexicano. Ed Plaza y Valdés, México: 169-219

Castañeda-Sánchez A. 2011. Propiedades nutricionales y antioxidantes del maíz azul (Zea mays L.). Revista temas selectos de ingeniería de alimentos 5-2:75-83

Castro, F. 2006. Colapsos ambientales-transiciones culturales. UNAM, BUAP. México

CEPAL, FAO, IICA. 2013. Perspectivas de la agricultura y del desarrollo rural en las 51 Américas: Una mirada hacia América Latina y el Caribe 2014. Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL), Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA):220

Escobar, M.D. 2006. Valoración campesina de la diversidad del maíz. Estudio de caso de dos comunidades indígenas en Oaxaca, México. Tesis Doctoral, Universidad Autónoma de Barcelona, España.

Espinosa, T.E; Mendoza, C.M.D.C; Castillo, G.F; Ortiz, C.J y Delgado, A.A. 2010. Aptitud combinatoria del rendimiento de antocianinas y de características agronómicas en poblaciones nativas de maíz pigmentado. Revista fitotecnia mexicana 33(1):11-19

https://doi.org/10.35196/rfm.2010.1.11

FAO, 2016. Estadísticas sobre seguridad alimentaria. (Food and agriculture organization of the United Nations). [En línea], disponible en http://www.fao.org/economic/ess/ess-fs/es/ [Acceso el 14 de marzo 2016].

Fernández S. R; Morales, Ch.L.A y Gálvez, M.A. 2013. Importancia de los maíces nativos de México en la dieta nacional. Una revisión indispensable. Revista fitotecnia mexicana 36:275-283

https://doi.org/10.35196/rfm.2013.3-S3-A.275

Fitting, E. 2007. ¿La economía "natural" enfrenta a la global? Desafíos a los debates sobre el maíz. Revista bajo el volcán VII (11): 17-44.

Gil, A y Álvarez, N.M. 2007. El maíz criollo en la alimentación de las familias campesinas de Santiago Xalitzintla, Puebla. Colegio de Postgraduados Campus Puebla, Cholula Puebla. 23

Gobierno del estado de Tlaxcala.1998. Monografías de los municipios de Tlaxcala.

González, U. 1995. El maíz y su conservación. Trillas, México. 399

Hernández, X.E. 1985. Agricultura tradicional y desarrollo en Xolocotzia obras de Efraín Hernández Xolocotzi. Revista de Geografía agrícola. Universidad Autónoma de Chapingo Tomo I. México: 419-422

Hernández-Vázquez M; Jiménez-García D; García- Juárez G; Jiménez-López J; Orozco-Bolaños H; Hernández-Calva L.M y Morales-Acolzi T. 2015. Riesgo y vulnerabilidad del maíz de temporal en la región suroeste del estado de

Tlaxcala frente al cambio climático. Revista biológico agropecuaria tuxpan 3(5):1009-1018

INEGI. 2007. Anuario Estadístico Tomo II, Tlaxcala, México.

López, M.B; González, J.A; Díaz, S; Castro, I y García, Ll.M. 2007. Biodiversidad y bienestar humano: el papel de la diversidad funcional. Revista ecosistemas XVI (003): 68-79

Madrigal, A. 2008. Los campesinos se declaran inocentes: Cambios estructurales y contaminación genética del maíz criollo en san Antonio Atotonilco, Municipio de Ixtacuixtla, Tlaxcala, en Ortiz, Benjamín y Guy Duval (coordinadores). Sistemas complejos medio ambiente y desarrollo, Lupus Inquisitor, México: 97-132.

María, R. A; Salinas, M. Y y Taboada, G.O.R. 2003. Maíz azul de los valles altos de México. Rendimiento de grano y características agronómicas. Revista fitotecnia mexicana 25 (002): 101-107.

María, R.A; Hernández C.J.M; Muñoz, D L V. E y Ríos, S.A. 2015. Conocimiento de la diversidad y distribución actual del maíz nativo y sus parientes silvestres en México, segunda etapa 2008-2009. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Centro de Investigación Regional Noroeste. Informe final Tlaxcala SNIB- CONABIO, proyecto No. FZ016, México D.F

Massieu, Y y Lechuga, J. 2002. El maíz en México: Biodiversidad y cambios en el consumo. Revista análisis económico XVII (036): 281-303.

Meléndez, E.S.O. 2015. El K-C-P en las ciencias ambientales: un caso de estudio del maíz, los rituales y el ambiente de Ixtenco. Tesis de Licenciatura en Ciencias Ambientales, Universidad Autónoma de Tlaxcala, México.

Méndez-Montealvo, G; Solorza-Feria, J; Velázquez del Valle, M; Gómez-Montiel, N; Paredes- López, O y Bello-Pérez, L.A. 2005. Composición química y caracterización calorimétrica de híbridos y variedades de maíz cultivadas en México. Revista agrociencia (39):267-274

Muñoz, A. 2003. Centli Maíz. Colegio de Postgraduados, Texcoco México. 210

Núñez, I; González, G. E y Barahona A. 2003. La Biodiversidad: Historia y contexto de un concepto. Revista interciencia 28 (007): 387-393.

Osorio-García, N; López-Sánchez, H; Gil-Muñoz, A; Ramírez-Valverde, B; Gutiérrez-Rangel, N; Crespo-Pichardo, G y Montero-Pineda, Á. 2012. Utilización, oferta y demanda de tecnología para producción de maíz en el valle de Puebla, México" en Revista agricultura, sociedad y desarrollo 9(1):55-69

Perales R.H; Brush, S.B y Qualset C.O. 2003. Landraces of maize in Central Mexico: an altitudinal transect. EconBot 57:7-20.

https://doi.org/10.1663/0013-0001(2003)057[0007:LOMICM]2.0.CO;2

Pérez, C.J.P; Y.I Beltrán, V y J.M Hernández, C. 2006. Avances en el rescate y conservación del maíz criollo en el estado de Hidalgo. Exploración etnobotánica e investigación agronómica. In: Investigación, Docencia y Patrimonio. Memorias de las Jornadas de Arqueología. Consejo Nacional para la Cultura y las Artes - Instituto Nacional de Antropología e Historia. México, D.F: 103-113.

Rangel-Meza E; Muñoz-Orozco A; Vázquez- Carrillo G; Cuevas-Sánchez J; Merino- Castillo J y Miranda-Colín S. 2004. Nixtamalización, elaboración y calidad de tortilla de maíces de Acatlán Puebla, México. Revista agrociencia 38 (1): 53-61.

Reyes, G.G; Guerra, N.J y Calderón, P.G. 2005. Condiciones de cultivo del maíz criollo en comunidades de Puebla, Tlaxcala e Hidalgo: un análisis de las economías de autoconsumo. Revista aportes X (029): 63-82.

SAGARPA. 2007. Plan rector sistema producto maíz Tlaxcala, Tlaxcala.

Salinas, M.Y; Saavedra, A.S; Soria, R.J y Espinosa, T.E. 2008. Características fisicoquímicas y contenido de carotenoides en maíces (Zea mays L.) amarillos cultivados en el Estado de México. Revista agricultura técnica en México 34 (3): 357-364.

Santos, Ch.V.M; Zúñiga, E.M; Leos, R.J.A y Álvarez, M.A. 2014 Tipología de productores agropecuarios para la orientación de políticas públicas: Aproximación a partir de un estudio de caso en la región Texcoco, Estado de México, México. Revista sociedades rurales, producción y medio ambiente 14(28):47-69

Smale, M., y M. Bellon 2001. Economic Concepts for Designing Policies to Conserve Crop Genetic Resources on Farms. Rome, IPGRI.

Sarmiento, B y Castañeda, Y. 2011. Políticas públicas dirigidas a la preservación de variedades nativas de maíz en México ante la biotecnología agrícola. El caso del maíz cacahuancintle. Revista el cotidiano (166)101-110.

Soleri, D; D. Cleveland y F. Aragón C. 2006. Transgenic Crops and Crop Varietal Diversity: The Case of Maize in Mexico. Journal BioScience 56 (6): 503-513.

https://doi.org/10.1641/0006-3568(2006)56[503:TCACVD]2.0.CO;2

Vázquez, C.M.G; Pérez, C.J.P; Hernández, C.J. M; Marrufo, D. M. L y Martínez, R.E. 2010. Calidad de grano y de tortillas de maíces criollos del altiplano y valle del mezquital, México. Revista fitotecnia mexicana 33 (4):49-56.

Villa, M. 2008. ¿Qué hacemos con el campo mexicano? Mundi Prensa, México: 231.

Published

2016-06-30

How to Cite

Orozco Bolaños, H., García Juárez, G., Hernández Vázquez, M., & Juárez Ortíz, M. G. (2016). Decrease in the frecuency of use of colored corn in two regions of tlaxcala. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 4(1), 45–53. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v4i1.20

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)