Genetic Improvement for Yield in Chilli (Capsicum annum L) for Dry Consumption in the Central-Southern Chihuahua State, Mexico

Authors

  • Armando Segovia Lerma Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales de la Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Ángela Yumil Romero Mozqueda Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales de la Universidad Autónoma de Chihuahua

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v2i1.312

Keywords:

Heterosis, Hybrid, Chilaca Chili, Negro Chili, Mirasol Chili.

Abstract

This research was carried out in order to develop a breeding program to obtain improved populations of chili used in dried-fruit consumption, ecologically adapted to the conditions of Center and South Chihuahua. Visual Stratified Mass Selection was conducted during a cycle with unimproved populations of Negro and Mirasol chili; 66 lines were evaluated. The evaluation included a total of 113 lines and improved populations of chili. The Field evaluation was conducted in a randomized design of complete blocks with six repetitions. In order to measure fresh fruit yield, a variance analysis and a Tukey (p=0.05) test were performed. The results indicated in some cases, a high and significant expression of heterosis in regard to their parent and their creole populations. The most outstanding resulted to be the hybrid Negro X Mirasol-8, which significantly exceeded to both of its parents, in 178% to Negro (best parent) and 249% to Mirasol. This research is of great importance to the scientific and farming areas, due to the fact that it provides absolute and truthful data about the improvement of regionally produced seeds; which leads to the benefits of profitability for national chili seeds producers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Caedel, 1984. Guía para la Asistencia Técnica Agrícola. Área de Influencia del campo Agrícola Experimental Delicias. SARH-INIA-CIAN-CAEDEL. México.

Coordinación Nacional de Fundación Produce, A.C. (COFUPRO), 2005. Programas Estratégicos de Investigación y Transferencia de tecnología. En línea, http://www.cofupro.org.mx

FAO, 2004. Estadísticas Agrícolas. Food and Agriculture Organization of the United Nations.FAOSTAT. Pp.4.

Falconer, D. S. 1981, Introducción a la Genética Cuantitativa. Cía. Editorial Continental, México. Pp. 303-304.

García, E. 1981. Modificaciones al sistema de clasificación Climática de Koeppen para adaptarlo a las condiciones de la República Mexicana Tercera Edición.

Greenleaf, W. H. 1986. Pepper breeding. In: Basset, J, (Ed) BreedingVegetable Crops. Avi. Publishing Co. Inc. USA: pp 67-134.

Márquez, S. F. 1988. Genotecnia vegetal. Tomo II Métodos, teoría, resultados. AGT Editor. México, D.F.

Martínez, G. A. 1988. Diseños Experimentales. Métodos y Elementos de Teoría. Editorial Trillas. México, D.F.

Martínez, Z. G., Augusto, D. J. R., Ramírez, M. M., De la Rosa, L. A. y Pozo, C. O. 2005. Efectos genéticos y heterosis de la vida de anaquel de chile serrano. Revista Fitotecnia Mexicana, 28 (004). Pp 327-332.

Morfin, V. A. 1990 Cruzas Simples Tropicales de Maíz Bajo Condiciones de Temporal. Memoria del XIII Congreso Nacional de Fitogenetica. Cd. Juárez Chih. Del 4 al 9 de septiembre. Pp 277.

https://doi.org/10.5962/bhl.title.140757

Pozo, C. O. 1981. Determinación del Porcentaje de Polinización Cruzadaen Chile Serrano (C. annuum L.). Resúmenes del Congreso de la Sociedad Mexicana de Ciencias Hortícolas. Mazatlán, Sinaloa, México.

Pozo, C. O. 1983. Logros y aportaciones de la Investigación Agrícola en el Cultivo del Chile. SARH-INIA. México. Pp 5-18.

Pozo, C. O. 2004 importancia Económica-social y Cultural del Chile, Curso Taller Producción y Manejo Integral del Cultivo del Chile. CONAPROCH. México. pp. 1-8.

SAGARPA. 2003. Servicio de Información y Estadísticas Agroalimentaria y Pesquera. En línea: http://siap.sagarpa.gob.mx

SAGARPA. 2005. Exportación de chile a países de América y Europa. Boletín 276-06. En línea: http://www.sagarpa.gob.mx

Salazar, S. R. P. 1980. Fenología del Chile (Capsicumannuum L.). Seminario de Investigación del área de Graduados de la Facultad de Agronomía de la UANL. Monterrey, N.L. México. 22 p

Published

2014-07-16

How to Cite

Segovia Lerma , A., & Romero Mozqueda , Ángela Y. (2014). Genetic Improvement for Yield in Chilli (Capsicum annum L) for Dry Consumption in the Central-Southern Chihuahua State, Mexico. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 2(1), 320–333. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v2i1.312

Issue

Section

Original Research Papers