The importance of organizational culture in the sustainability of the dairy industry
DOI:
https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v10i2.440Keywords:
Organizational culture, milk, sustainability, productionAbstract
Sustainability is a topic that has promoted numerous changes in management theory. These, in turn, have created challenges that must be identified and overcome if the establishment of sustainability within the organizational environment is to be achieved (Madero and Solís, 2016). Being the main challenge, the creation of a Sustainable Organizational Culture, a term that arises at the same time as the concept of sustainability. Thus, the objective of this research was to evaluate the type of Organizational Culture within dairy production units in Mexico, taking as a reference the Cameron and Quinn Model (2006). For this purpose, a descriptive methodological design was established. With a sample size of 54 dairy production units, it was determined that the Clan Culture (38.9%) is the one that prevails in these companies. This could open the way for changes in the sector that could lead to sustainable dairy production in Mexico.
Downloads
References
Acar, Z. y Acar, P. (2012). Los efectos de la cultura organizacional y la innovación en el desempeño empresarial en la industria de la salud. Procedia - Ciencias Sociales y del Comportamiento, 58, 683–692. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.09.1046 DOI: https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.09.1046
Bohdanowicz, P., Zientara, P., y Novotna, E. (2011). Cadenas hoteleras internacionales y protección del medio ambiente: un análisis de Hilton's we care! programa (Europa, 2006-2008). Revista de Turismo Sostenible, 19(7), 797-816. https://doi.org/10.1080/09669582.2010.549566 DOI: https://doi.org/10.1080/09669582.2010.549566
Cameron, Kim S. y Quinn, Robert E. (2006). Diagnóstico y Cambio de Cultura Organizacional. Basado en el marco de valores competitivos. Estados Unidos de América: Jossey-Bass.
Cantisano, GT, Bañuelos, AL, Descals, FP, y Amo, EA (2004). La relación de la cultura de los grupos con la satisfacción y el compromiso de sus miembros: Un análisis multigrupo. Psicothema, 16(3), 363-368. https://doi.org/10.30827/digibug.67219 DOI: https://doi.org/10.30827/Digibug.67219
Cherian, J., y Jacob, J. (2012). Un estudio de las prácticas de recursos humanos verdes y su implementación efectiva en la organización: una revisión. Revista Internacional de Negocios y Gestión, 7(21), 25-33. https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n21p25 DOI: https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n21p25
Tripulaciones, DE (2010). Strategies for Implementing Sustainability: Five Leadership Challenges.SAM Advanced Management Journal, 75(2),15-21.
Dalkey, N., y Helmer, O. (1963). Una aplicación experimental del método Delphi al uso de expertos. Ciencias de la administración, 9(3):458-467. https://doi.org/10.1287/mnsc.9.3.458 DOI: https://doi.org/10.1287/mnsc.9.3.458
Diefenbach, MA, Weinstein, ND, y O'reilly, J. (1993). Escalas para evaluar las percepciones de susceptibilidad a los peligros para la salud. Investigación en educación para la salud, 8(2), 181-192. https://doi.org/10.1093/her/8.2.181 DOI: https://doi.org/10.1093/her/8.2.181
Evans, JR, y Lindsay, WM (2008). Administración y control de la calidad (No. Sirsi) i9789706868367).
FAO. (2016). Desarrollo Agrícola Sostenible para la Seguridad Alimentaria y la Nutrición: ¿Qué función desempeña la ganadería? Un informe del Grupo de alto nivel de expertos en seguridad alimentaria y nutrición. https://doi.org/10.18356/70f2fc9d-es DOI: https://doi.org/10.18356/70f2fc9d-es
Fralinger, B., y Olson, V. (2011). Cultura organizacional a nivel universitario: un estudio utilizando el instrumento ocai. Revista de Enseñanza y Aprendizaje Universitario (TLC), 4(11). https://doi.org/10.19030/tlc.v4i11.1528 DOI: https://doi.org/10.19030/tlc.v4i11.1528
Galbreath, J. (2009). Integrar la responsabilidad social corporativa en la estrategia. European Business Review, 21(2), 109-127- https://doi.org/10.1108/09555340910940123 DOI: https://doi.org/10.1108/09555340910940123
Galpin, T., Whitttington, JL, y Bell, G. (2015). ¿Es sostenible su estrategia de sostenibilidad? Crear una cultura de sostenibilidad. Gobierno Corporativo. https://doi.org/10.1108/cg-01-2013-0004 DOI: https://doi.org/10.1108/CG-01-2013-0004
Gálvez, AE, y García, D. (2011). Cultura organizacional y rendimiento de las mipymes de mediana y alta tecnología: un estudio empírico en Cali, Colombia. Cuadernos de Administración, 24(42), 125–145. https://doi.org/10.11144/javeriana.cao28-50.eadr DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cao28-50.eadr
Gámez, GR (2015). Cultura y clima organizacional en empresas agrícolas. Revista Administración y Finanzas. 2(2), 159-169.
García, HC (2010). Diseño organizacional para una empresa agropecuaria. Caso: Finca Ganadera y
Lechera-Departamento de Córdoba (Tesis de Doctorado, Universidad EIA).
García, TC (2016). Análisis de las mype de producción lechera del distrito de Motupe según el enfoque de administración para la calidad total durante el periodo setiembre 2013-febrero 2014. https://doi.org/10.1787/888933999526 DOI: https://doi.org/10.1787/888933999526
George, D. y Mallery, P. (2003). SPSS para Windows paso a paso: una guía y referencia sencillas. Boston: Allyn & Bacon. https://doi.org/10.4324/9780429056765 DOI: https://doi.org/10.4324/9780429056765
Grenz, J., Mainiero, R., Schoch, M., Sereke, F., Stalder, S., Thalmann, C. y Wyss, R. (2016). RISE 3.0 — Manual. Temas e indicadores de sostenibilidad, 96.
Henriques, I., y Sadorsky, P. (2006). La adopción de prácticas de gestión ambiental en una economía en transición. Estudios económicos comparativos, 48(4), 641-661. https://doi.org/10.1057/palgrave.ces.8100185 DOI: https://doi.org/10.1057/palgrave.ces.8100185
Hernández, B., y Velasco, ME (2000). Encuestas transversales. Salud pública de México, 42(5), 447-455. https://doi.org/10.1590/s0036-36342000000500011 DOI: https://doi.org/10.1590/S0036-36342000000500011
Hohmann, E., Brand, JC, Rossi, MJ, y Lubowitz, JH (2018). Es necesaria la opinión de expertos: la metodología del panel Delphi facilita un enfoque científico del consenso. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2017.11.022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.arthro.2017.11.022
Hunger, JD, Sánchez, T., y Hunger, JD (2007). Administración estratégica y política de negocios 10ed: Pearson Educación.
Kelly, KP, y Porock, D. (2005) Una encuesta sobre las percepciones de las enfermeras de oncología pediátrica sobre las necesidades educativas de los padres. Revista de Enfermería Oncológica Pediátrica 22(1), 58–66. https://doi.org/10.1177/1043454204272537 DOI: https://doi.org/10.1177/1043454204272537
Madero, GSM y Solís, IAZ (2016). La sostenibilidad desde una perspectiva de las áreas de negocios. Cuadernos de Administración (Universidad del Valle), 32(56), 7-19. https://doi.org/10.25100/cdea.v32i56.4277 DOI: https://doi.org/10.25100/cdea.v32i56.4277
Malone, D., Abarca, J., Hansten, P., Grizzle, A., Armstrong, E., Bergen, RV, Duncan, B., Solomon and, S., y Lipton, R. (2005) Identificación de Interacciones medicamentosas graves: Resultados de la alianza para prevenir las interacciones medicamentosas. Revista estadounidense de farmacoterapia geriátrica 3(2), 65–76. https://doi.org/10.1016/j.amjopharm.2005.05.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.amjopharm.2005.05.001
Matas, A. (2018). Diseño del formato de escalas tipo Likert: un estado de la cuestión. Revista Electrónica de Investigación Educativa, 20(1), 38-47. https://doi.org/10.24320/redie.2018.20.1.1347 DOI: https://doi.org/10.24320/redie.2018.20.1.1347
Meadows, A., Maine, L., Keyes, E., Pearson, K., y Finstuen, K. (2005) Cuestiones de liderazgo ejecutivo de farmacia y habilidades, conocimientos y habilidades asociadas. Revista de la Asociación Estadounidense de Farmacéuticos 45(1), 55–62. https://doi.org/10.1331/1544345052843183 DOI: https://doi.org/10.1331/1544345052843183
Moyano, MMG (2016). La cultura organizacional: factor promotor de la innovación para el crecimiento e internacionalización de las Pymes de la salud ubicadas en Guadalajara. Ponencia. XVIII Congreso de AECA. Ponencia. XVIII Congreso de AECA. Disponible en http://www. aeca1. org/pub/on_line/comunicaciones_xviiicongresoaeca/cd/30c. pdf. https://doi.org/10.1016/s0185-2574(14)71394-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S0185-2574(14)71394-2
Mugera, AW, y Bitsch, V. (2005). Gestión de mano de obra en granjas lecheras: una perspectiva basada en recursos con evidencia de estudios de casos. Revisión de la Gestión Internacional de Alimentos y Agronegocios, 8 (1030-2016-82605), 79-98.
Pimienta, LR (2000). Encuestas probabilísticas vs. no probabilísticas. Política y Cultura, 13, 263-276.
Powell, C. (2003). La técnica Delphi: Mitos y realidades. Revista de Enfermería Avanzada, 41(4), 376-382. https://doi.org/10.1046/j.1365-2648.2003.02537.x DOI: https://doi.org/10.1046/j.1365-2648.2003.02537.x
Robbins, S., Judge, TA, Millett, B., y Boyle, M. (2013). Comportamiento organizacional: Pearson Higher Education AU.
Sánchez, JC, Lanero, A., Yurrebaso, A., y Tejero, B. (2007). Cultura y desfases culturales de los equipos de trabajo: Implicaciones para el compromiso organizacional. Psicothema, 19(2), 218-224. https://doi.org/10.14201/gredos.22595 DOI: https://doi.org/10.14201/gredos.22595
Sagarnaga, LM y Salas, JM (2014). Los paneles de productores como instrumento de colecta de información para la cuantificación de costos de producción. En: Villa, G. (Ed.) ingresos y costos de producción 2013. Unidades representativas de producción: Trópico Húmedo y Mesa Central-paneles de productores (1ª.Ed). 49-69 págs. doi:10.1007/s13398-014-0173- 7.2. https://doi.org/10.2307/j.ctv23dxcbm.6
SIAP. (2019). Leche de bovino. En Atlas Agroalimentario 2012 - 2018. 1-222.
Strasser, S., London, L., y Kortenbout, E. (2005) Desarrollando un marco de competencias y una herramienta de evaluación para la enfermería de atención primaria en Sudáfrica. Educación para la Salud 18(2), 133– 144. https://doi.org/10.1080/13576280500145615 DOI: https://doi.org/10.1080/13576280500145615
Tieri, M., Comerón, E., Alejandra, M., Herrero, M., Engler, P., Charlón V. y García K. (2014). Indicadores utilizados para evaluar la sustentabilidad integral de los sistemas de producción de leche con énfasis en el impacto ambiental. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. 1. 1-27. https://doi.org/10.19137/semiarida.2022(01).41-52 DOI: https://doi.org/10.19137/semiarida.2022(01).41-52
Tseng, SM (2010). La correlación entre la cultura organizacional y la conversión del conocimiento sobre el desempeño empresarial. Revista de Gestión del Conocimiento, 14(2), 269–284. https://doi.org/10.1108/13673271011032409 DOI: https://doi.org/10.1108/13673271011032409
Uicich. VY (2010). La Cultura organizacional en empresas familiares agropecuarias del Sur de Santa Fe. Su influencia en el crecimiento y desarrollo. https://doi.org/10.19083/tesis/625391 DOI: https://doi.org/10.19083/tesis/625391
Vásquez, JC, Barrios, D., y Cerón, MF (2018). Estudio exploratorio de la calidad de vida en el trabajo de ordenadores de sistemas de produccion de leche. Archivos de zootecnia, 67(258), 228-233. https://doi.org/10.21071/az.v67i258.3658 DOI: https://doi.org/10.21071/az.v67i258.3658
Wenhao, C., y Kaufman, K. (2011). La responsabilidad social corporativa en las 50 principales empresas de la revista Fortune: Estado de acción y tendencias más destacadas. Revista Africana de Gestión Empresarial, 5(29), 11636-11651. https://doi.org/10.5897/ajbm11.1314 DOI: https://doi.org/10.5897/AJBM11.1314
Wilson, PN, y AM Kennedy. (1999). La confianza como activo económico. Revista Internacional de Gestión de Alimentos y Agronegocios, 2,179-93. https://doi.org/10.1016/s1096-7508(00)00020-3 DOI: https://doi.org/10.1016/S1096-7508(00)00020-3
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 María Guadalupe Martínez-Alba , Víctor Manuel Molina-Morejón, Carlos Alberto García-Munguía , Lizeth Itziguery Solano-Romo , Silvia Mata-Zamores
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The works are under a Creative Commons Atribution 4.0 Internacional License
You are free to Share (copy and and redistribute the material in any medium or format) and Adapt the work (remix, transform, and build upon the material) for any purpose, even commercially under the following terms:
Attribution: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.