Economic evaluation of three natural zeolite treatments on jalapeño chile (Capsicum annuum)

Authors

  • Alexis Guadalupe Camacho Murillo Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales
  • María Guadalupe Macías López Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales
  • Fabiola Iveth Ortega Montes Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales.
  • José Eduardo Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales.
  • Israel Arturo Obando Montes Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales.
  • Israel Arturo Obando Montes Universidad Autónoma de Chihuahua, Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales.

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v12i1.544

Keywords:

profitability in soils, costs, horticultural crops

Abstract

The purpose of this work was to economically evaluate three treatments of natural zeolite in soil applied in jalapeño pepper crop. The tool used was economic and financial analysis to determine profitability, the main associated variable costs were seed, salaries, water, zeolite costs and others. The data obtained were analyzed in Excel using the respective formulas. The benefit-cost ratio of applying zeolite in 15 tons per ha generates an income of 0.14 cents for each peso invested, in 10 tons it was obtained 0.13 cents per peso and in 5ton it was 0.10 cents per peso invested. It is concluded that the most expensive treatment was the one with the application of 15 ton ha-1, while the most cost-effective was the one that used 10 ton ha-1.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adell, J. (1997). Entornos virtuales de enseñanza-aprendizaje. Obtenido de Instituto Latinoamericano de Comunicación Educativa: http://redescolar.ilce.edu.mx/redescolar/biblioteca/artículos/pdf/entorno.pdf

Arredondo, V. (1999). La educación superior: el posgrado, en un siglo de educación en México. Médico, D.F.: FCE.

BMEDITORES. (2019). Zeolita Natural y Activada. San Luis Potosi.

Clavero, J. P. (2017). Zeolita en suelos Ph. En J. P. Clavero.

Fonseca, D. C. (2008). Utilizacion de la zeolita alimentaria. Bogota.

Gisbert, C., Adell, J., Anaya, L., & Rallo, R. (1997). Entornos de formación presencial, virtual y a distancia. Boletín RedIRIS (40). Obtenido de http://tecnologiaedu.us.es/cuestionario/bibliovir/203.pdf

Gobierno del Estado de Chihuahua. (2010). Plan Estatal de Desarrollo 2010-2016. Chihuahua, Chih., México.

Gonzales, O. R. (12 de marzo de 2014). Ergonomix. Obtenido de www.ergonomix.com

INIFAPCIRNE. (2012). Obtenido de WWW.INIFAPCIRNE.GOB.MX

LATERCERA. (2009). Rocas como Zeolita. LaTercera.

MexicoFood. (2016). Mexico Food. Obtenido de www.comidamexicanafood.com

Pulido, N. D. (2014). hidrogelcolombia. Obtenido de hidrogelcolombia:

https://hidrogelcolombia.es.tl/Zeolita-uso-agr%EDcola.htm

Romero, V. (2021). Efecto de la aplicacion de la zeolita natural en propiedades fisicas y quimicas en un zuelo calcareos. Deilicas.

Secretaría de Educación Pública. (2013). Sistema Nacional de Información Estadística Educativa.

Obtenido de Sistema Nacional de Información de Escuelas: http://www.snie.sep.gob.mx/SNIESC

SERCALIA. (12 de FEBRERO de 2021). Obtenido de SERCALIA : https://www.sercalia.com/zeolita-

natural/#:~:text=La%20Zeolita%20Natural%20es%20un,de%20forma%20ecol%C3%B3gica%20y%20sostenible.

Universidad Autónoma de Chihuahua. (2015). Estadística básica UACH 2013-2014. Obtenido de Dirección de Planeación y Desarrollo Institucional: http://www.uach.mx/planeacion/agenda/2014/08/22/estadistica_basica_uach_2013-2014.pdf

Zeocat. (2008). Obtenido de Zeocat: https://www.zeocat.es/spanish/tratamientodeagua.htm#:~:text=La%20zeolita%20natural%20es%20uno,la%20arena%20y%20otros%20minerales

Published

2024-06-01

How to Cite

Camacho Murillo, A. G., Macías López, M. G., Ortega Montes, F. I., José Eduardo, Obando Montes, I. A., & Obando Montes, I. A. (2024). Economic evaluation of three natural zeolite treatments on jalapeño chile (Capsicum annuum). Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 12(1), 88–92. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v12i1.544

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2