Productive chain actors who should participate to prevent the use of clembuterol in bovine cattle feeding in México

Authors

  • Emma Daniela Delgado Prado
  • Alejandro Córdova Izquierdo Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco
  • Miguel Ángel García Díaz
  • Román Espinosa Cervantes
  • Claudio Gustavo Ruiz Lang
  • Adrian Emmanuel Iglesias Reyes
  • Edmundo Abel Villa Mancera
  • Rubén Huerta Crispín
  • Blanca Estela Rodríguez Denis

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v5i1.98

Keywords:

bovine cattle, fattening, clenbuterol

Abstract

Clenbuterol, chemically described as a white, anhydrous powder, very soluble in water and highly stable at room temperature, has a melting point of 174 to 175.5 ° C. It is also a synthetic derivative belonging to a class of drugs physiologically analogous to adrenaline, has the ability to interact with adrenergic receptors, generally of the β2 (agonist) type, is one of the metabolic modifiers best known in the area of meat production , Due to the high residual degree that this substance leaves in the edible tissues and its possible repercussions in the public health. In this paper, we describe the main actors of the productive chain in cattle fattening that must participate to prevent the use of clenbuterol. The information was compiled from scientific information and publications of the competent authorities, such as: SENASICA, SAGARPA, COFEPRIS and Federal Law of Animal Health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilera S.R., 2010. Factores críticos para hacer rentable la finalización de bovinos. IV Congreso Rentabilidad de la Ganadería de Carne. Veracruz. Revista Veracruz Pecuario, pp. 2-6.

Calderón J. et al. 2012. Estructura y función de la cadena productiva de carne de bovino en la ganadería ejidal de Tecpatán, Chiapas, México. Revista Avances en Investigación Agropecuaria 16(2): 45-61

Castañeda S. A. 2011. Supermercados. Competencia en precios. Economía Mexicana Nueva Época, vol. XXI, núm. 2, pp. 297-349

Cuevas, R.V. 2011. Análisis del enfoque de cadenas productivas en México. Universidad Autónoma Chapingo. Revista Chapingo Serie Horticultura No.56, pp.83-94.

Domínguez-Vara, I. A., J. Mondragón- Ancelmo, M. González R., F. Salazar- García, J. L. Bórquez-Gastelum, y A. Aragón-Martínez. 2009. Los β-agonistas adrenérgicos como modificadores metabólicos y su efecto en la producción, calidad e inocuidad de la carne de bovinos y ovinos: una revisión. Ciencia Ergo Sum 16 (3) 278-284.

Gómez P. E., 2014. La biotecnología aplicada a la producción animal en las Américas. Cultura, Ciencia y Tecnología. ASDOPEN-UNMSM, No. 6.

Hernández M. J., Rebollar R. S., González R. F., Guzmán S. E., Albarrán P. B., García M.A. 2011. La cadena productiva de ganado bovino en el Sur del Estado de México. Revista Mexicana de Agronegocios, vol. XV, núm. 29, pp.672-680.

INIFAP. 2015. Calidad en puntos de venta de Carne. Folleto Técnico No. 22

Jiménez S.L., Garza R. J., Sumano L. H., Fragoso S., H. 2011. Vigilancia sanitaria en el uso ilícito del clembuterol y su coordinación intersectorial en dos entidades de México. Vet. Méx., 42 (1).

Ku Vera J., 2011. Clenbuterol: su uso en medicina veterinaria y producción animal. Cuerpo Académico Producción Animal en Agroecosistemas Tropicales. Departamento de Nutrición Animal. Campus de Ciencias Biológicas y Agropecuarias - UADY. Vol. 4 No. 1

Ley Federal de Sanidad Animal. México. 2007 (Diario Oficial de la Federación 25-7-2007. Ultima modificación 2012).

Olaya F. E. 2012. Residuos de clembuterol en Tejidos Comestibles de Bovino. Chapingo, Estado de México. Tesis.

SAGARPA. 2012. Carne de Res Mexicana. Folleto Técnico No. 15

SENASICA. 2015. Programa de proveedor confiable (libre de clembuterol). Guía de operación.

Valladares C.B., Bañuelos V.R., Peña B.S.D., Velázquez Ordoñez V, Echavarría-Cháirez FG, Muro-Reyes A, Ortega-Santana C. 2015. Riesgos a la salud por el uso de clorhidrato de clembuterol: una revisión. Rev Med Vet. (30): 139-49 https://doi.org/10.19052/mv.3618

Valladares C.B., Bañuelos V.R., Peña, B.S.D., Velázquez, O.V., Velázquez, A.Y. y Nava, O.A. 2014. Illegal use of clenbuterol in cattle production in México. Health, 6:673-676. https://doi.org/10.4236/health.2014.68087

Vilaboa A. J., Díaz R. P., Platas R. D., Ruiz R. O., González M. S., Juárez L. F. 2009. Estructura de comercialización de bovinos destinados al abasto de carne en la región del Papaloapan, Veracruz, México. Economía, Sociedad y Territorio, vol. Economía, Sociedad y Territorio Vol. IX, núm. 31, 831-854.

Published

2017-06-30

How to Cite

Delgado Prado , E. D., Córdova Izquierdo , A., García Díaz , M. Ángel, Espinosa Cervantes , R., Ruiz Lang , C. G., Iglesias Reyes , A. E., Villa Mancera , E. A., Huerta Crispín , R., & Rodríguez Denis , B. E. (2017). Productive chain actors who should participate to prevent the use of clembuterol in bovine cattle feeding in México. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 5(1), 97–104. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v5i1.98

Issue

Section

Original Research Papers