Evaluation of biofertilizers in the development of rangpur lime (Citrus limonia Osbeck) in a nursery

Authors

  • Sara Aida Alarcón Pulido Universidad Veracruzana, Faculta de Ciencias Biológico y Agropecuarias Campus Poza Rica-Tuxpan
  • Raúl Allende Molar Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Campos Poza Rica Tuxpan
  • María de la Luz Hernández Sánchez Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Campus Poza Rica Tuxpan
  • Nimbe Eunise Vargas Zaleta Facultad de Psicología Campus Poza Rica, Universidad Veracruzana
  • César Enrique Martínez Sánchez Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Campus Poza Rica Tuxpan
  • Pablo Elorza Martínez Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Campus Poza Rica Tuxpan

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v9i1.340

Keywords:

Rangpur, super-lean, amino acids, leachate, chlorophyll

Abstract

The present work was carried out with the objective of evaluating four biofertilizers in the vegetative growth of the Lima Rangpur rootstock (Citrus limonia Osbeck) in the nursery. The experiment was

implemented in the nursery of the Faculty of Biological and Agricultural Sciences at the Universidad Veracruzana, from February to August 2019. The experimental design used was completely randomized with five treatments and with ten repetitions. The treatments were the following: T1, as a control, T2 super lean, T3 mountain microorganisms, T4 amino acids, T5 leached from worm castings. The response variables evaluated were: leaf number, plant height, stem thickness, chlorophyll content, root size, dry matter weight. In the variables number of leaves, stem thickness and plant height, no significant differences were found. On the other hand, in the chlorophyll variable it was found that the treatments T3 (mountain microorganism) and the treatment T4 (amino acids), obtained the highest results obtained, in terms of root size, the treatments in which there was a significant difference were the treatments T3 (mountain microorganism) and treatment T5 (humus leachate) and finally the variable which was dry plant weight, the most effective treatment was T3 (mountain microorganism) was the best above treatment T2 (super -lean) and T5 treatment (humus leachate).

Downloads

Download data is not yet available.

References

AgroFórum.pe (2018). Como fabricar el mejor enraizante natural de manera sencilla. Recuperado de:https://www.agroforum.pe/agro-noticias/fabricar-mejor-enraizante-natural-de-manera-sencilla-13599/

Alarcón Antonio L. (2006). Nutrición y riego en los viveros. Viveros II. Pag. 25. Cartgena. Aliaga Nelly, (sin fecha). Producción de biol supermagro. sedepas norte. Centro ecuménico de promoción y acción social.

Arango Eliseo, Maricela capote, Sonia morera y José clemente. (2010). Viveros protegidos de cítricos. Taller Regional sobre viveros de cítricos 2010. Vivero de cítricos en el contexto fitosanitario actual. Pág. 92. La Habana. cuba.

https://doi.org/10.31428/10317/8685

Dibbern Graf Christiano Cesar. (2010). Los viveros en Brasil. Taller Regional sobre viveros de cítricos 2010. Vivero de cítricos en el contexto fitosanitario actual. Pág. 88. La Habana. cuba.

Gilmar Schäfer, Paulo Vitor Dutra De Souza, Otto Carlos Koller, Sérgio Francisco Schwarz (2006). Desarrollo vegetativo de patrones cítricos cultivados en condiciones de invernadero bajo dos sistemas de riego. Rio Grande do Sul, ubicada en Eldorado do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil.

https://doi.org/10.1590/s0100-29452006000200016

Gonzales Valera Félix (07 de mayo, 2018). Importancia y distribución de los cítricos. Recuperado de: https://www.scribbr.es/normas-apa/ejemplos-de-las-normas-apa/ejemplo-del-estilo-apa-articulo-de-internet/

https://doi.org/10.3916/escuela-de-autores-003

González Mancilla Apolinar, María del Carmen Rivera-Cruz , Carlos Fredy Ortiz-García, Juan José, Almaraz-Suárez, Antonio Trujillo-Narcía, Gonzalo Cruz-Navarro. (2013). Programa en Producción Agroalimentaria en el Trópico, Campus Tabasco, Colegio de Postgraduados. H. Cárdenas, Tabasco, México.

https://doi.org/10.20937/rica.2017.33.03.05

Maya Ambia. (2017). México y la cuenca 59 electrónico. México.

MCCH “Fundación Maquita Cushunchic”, (2005). Fertilización orgánica. Quito-Ecuador.

Ramos Flores Lesly Margarita (2016). Caracterización físico-química del biofertilizante Microorganismos de Montaña (MM) para la Finca Agroecológica Santa Inés, Zamorano, Honduras. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, Honduras.

Rivera, J. R. (2007). Manual Práctico: El A,B,C de la agricultura orgánica y harina de rocas. Managua: SIMAS.

SAGARPA. (1999). Secretaria de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural Pesca y Alimentación .6 Abonos orgánicos. México.

https://doi.org/10.32870/cer.v0i118.7067

SAGARPA (2017). Secretaria de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. Cítricos Limón, Naranja y Toronja. Planeación Agrícola Nacional 2016-2030. México.

https://doi.org/10.32870/cer.v0i118.7067

Tejeda Carrillo Melesia (2018). Veracruz primer productor de naranja en México. Recuperado de: https://www.inforural.com.mx/veracruz-primer-productor-de-naranja-en-mexico/

https://doi.org/10.31017/cdh.2020.(2020-007)

Vásquez Amariles Herney Darío (2013). Evaluación de poncirus trifoliata var. monstruosa flying dragon como porta injerto enanizante para naranja y mandarina comparado con otros patrones. Pág. 2. Palmira, Colombia

Published

2021-06-01

How to Cite

Alarcón Pulido, S. A., Allende Molar, R., Hernández Sánchez, M. de la L., Vargas Zaleta , N. E., Martínez Sánchez, C. E., & Elorza Martínez, P. (2021). Evaluation of biofertilizers in the development of rangpur lime (Citrus limonia Osbeck) in a nursery. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 9(1), 30–45. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v9i1.340

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4