Evaluation of physico-chemical quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill), saladette type Variety El Cid F-1

Authors

  • L. M. Dávila
  • H. T. Ramírez
  • R. H Ortiz
  • T. I Landero
  • R.V Enriquez

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v4i2.70

Keywords:

tomato, handling, maturation

Abstract

The experiment was performed in order to determine some of the physico-chemical characteristics under different degrees of maturity, selecting according to their percentage of coloring; weight, dimensions, pH, Brix and titratable acidity which are parameters to decide if the fruit is covered by the quality standards required by the wholesale market, and relate these characteristics with regard to nutrition to be used. In this way the changes will be determined in the quality of tomato fruits at various stages of maturity in which they were  harvested.  The  objective  was  to  "assess  the  quality  of  the  crop  of  tomato (Lycopersicon esculentum Mill) in each of its six degrees of maturation." The results show that the earliest stages of maturity showed the highest for fruit width variable values. (6.5306, 6.3360 and 6.0162 respectively), with respect to the long fruit statistical analysis shows that red degree course introduced the largest polar diameter range., While the broken acquired lesser value, although no significant difference was presented between treatments. The red light was the highest weight with respect to other grades while the broken color was just the opposite.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bautista M.N. y Alvarado L.J. 2005. Producción de jitomate en invernadero. Colegio de Postgraduados en Ciencias Agrícolas. Campus Montecillo. México.

Bautista N., Chavarin C. y Valenzuela F. 2008. Jitomate, tecnología para su producción en invernadero. México: COLPOS.

Cantwell M. y Kasmire R. 2007. Sistemas de manejo poscosecha: hortalizas y frutos. Kader, A. (Ed.). Tecnología Poscosecha de Cultivos Hortofrutícolas. Centro de Información e Investigación en Tecnología Poscosecha. Universidad de California, Davis, California, EE.UU: pp:457-474.

Dávila-Aviña J., Gonzales-Aguilar G., Ayala-Zavaleta J., Sepúlveda D, y Olivas G. 2011. Compuestos volátiles responsables del sabor del tomate. Revista Fitotecnia Mexicana 34:pp:133-143.

https://doi.org/10.35196/rfm.2011.2.133

Dominique B. 2011. Enfermedades del tomate, identificar, conocer, controlar (Mundi- Prensa ed.). Francia: Quae.

Fánor Casierra-Posada, O.E.A. 2008. Calidad en frutos de tomate (Solanum lycopersicum L.) cosechados en diferentes estados de madurez. Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal.

Gould Wilbur A. 1992. Tomato production, processing and quality technology. Thirth edition. University Ohio. pp:347-365.

https://doi.org/10.1533/9781845696146.3.285

INTA. 2013. Guia para el reconocimiento de enfermedades en el cultivo de tomate. Estacion experimental agropecuaria El Colorado (primera edicion ed.). Argentina: INTA.

Jones J.B. 1999. Tomato plant culture in the field, greenhouse and home garden. USA: CRC. USA.

Mendoza L.U.A. 1995. Evaluación de 15 variedades precoses e intermedias de jitomate.Tesis profesional. Departamento de fitotecnia. Universidad Autonoma Chapingo. Chapingo, México.121 p.

Ortiz S.P. and J.V.G. 2010. Quantitative comparison of free and bound volátiles of two comercial tomato cultivars (Solanum lycopersicum L.) during ripening.

Pantastico E.D. 1984. Fisiología de la pos recolección, manejo y recolección de frutas y hortalizas tropicales y subtropicales. Segunda impresión. Ed. C.E.C.S.A. México. 633 p.

Reid M. 2007. Maduración e índices de madurez. Tecnología Poscosecha de Cultivos Hortofrutícolas. Universidad de California, Davis, California, EE.UU.. Kader, A. pp:63-71.

Rodríguez H., Muñoz S. y Alcorta E. 2006. El tomate rojo, sistema hidropónico. México: Trillas.

Rosales V.M.A. 2008. Producción y calidad nutricional en frutos de tomate cherry cultivados en dos invernaderos mediterráneos experimentales: respuestas metabólicas y fisiológicas. Tesis doctoral. Universidad de Granada. Granda, España. 231 p.

Santiago J., Mendoza M., y Borrego F. 1998. Evaluación de tomate (Lycopersicum esculentum Mill) en invernadero: criterios fisiologicos y fenológicos. Agronomia mesoamericana. 9: pp:59-65.

https://doi.org/10.15517/am.v9i1.24633

USDA. 1991. U.S. Standards for Grades of Fresh Tomatoes. USDA, Agr. Mktg. Serv.

Published

2016-12-31

How to Cite

Dávila, L. M. ., Ramírez, H. T., Ortiz, R. H., Landero, T. I., & Enriquez, R. (2016). Evaluation of physico-chemical quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill), saladette type Variety El Cid F-1. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 4(2), 55–60. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v4i2.70

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)