Pollen analysis of different honeys of state Hidalgo

Authors

  • Adabella Suárez Vargas Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo Instituto de Ciencias Agropecuarias. Área Académica de Ingeniería Agroindustrial e Ing. en Alimentos
  • Diana J. Pimentel González Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo Instituto de Ciencias Agropecuarias. Área Académica de Ingeniería Agroindustrial e Ing. en Alimentos
  • Aurora Quintero Lira Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo Instituto de Ciencias Agropecuarias. Área Académica de Ingeniería Agroindustrial e Ing. en Alimentos
  • Alma D. Hernández Fuentes Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo Instituto de Ciencias Agropecuarias. Área Académica de Ingeniería Agroindustrial e Ing. en Alimentos
  • Rafael G. Campos Montiel Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo Instituto de Ciencias Agropecuarias. Área Académica de Ingeniería Agroindustrial e Ing. en Alimentos

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v1i2.220

Keywords:

Melissopalynology, Pollen, Acetolysis

Abstract

In this study, the pollen analysis of honeys five different geographic areas of the state of Hidalgo, through acetolítico method was performed. Honey Orizatlán pollen Citrus was found in highest percentage with 12.1% which is monofloral, honey Acaxochitlán, El Arenal and Huehuetla due to its diversity of pollen and no pollen predominated over 45% are multiflowered, Tasquillo honey and according to the presence of pollen type Jungals 22% corresponds to a honey honeydew. Significant differences (p <0.05) in the content of pollen grains were found, honey Huehuetla which presented higher content of pollen grains in 10g of honey and honey 4989 Tasquillo, only 824 pollen grains per 10g of honey. So the state of Hidalgo produces various types of honey due to its botanical biodiversity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez S., Tulipani, S., Romandini, S.,Vidal, A. 2009. Metodological Aspects about Determination of Phenolic Compounds and In Vitro Evaluation of Antioxidant Capacity in the Honey: A Review. Current Analytical Chemistry. 5, 203-302. https://doi.org/10.2174/157341109789077768

Bhargava H.R., Jyothi J.V., Bhushanam M. 2009. Pollen analysis of Apis Honey, Karnataka India. School of Chemical and Biotechnology. APIACTA 44. Pag 14-19.

Erdtman, G. 1986. Pollen Morphology and Plant Taxonomy: An Introduction to Palynology. Brill Archive.

Gil. A., 2010. Tratado de nutrición. Composición y calidad nutritiva de los alimentos. Editorial Panamericana. España. Pág. 223-245.

Gutierrez R. J., Trejo L. O.Camacho N.S., Castañeda J, Cruz R. S., Avilés Q. P., Castillo G. R. 1995. Hidalgo noble y generoso. Geografía e Historia. Limusa, Editorial Limusia.

Lastra. M. J. 2001. Bosques naturales de Austrias. Universidad de Oviedo. I.S.B.N.;84-8317-246-1. Pág. 125-133.

Louveaux, J., Maurizio, A. Vorwhol, G. 1978. Methods of Melissopalinology. Bee World 59:139-157.

Palacios, R., B. Ludlow-Wiechers, R. Villanueva. 1991. Flora palinológica de la Reserva de la Biosfera de Sian’ Ka’an, Quintana Roo, México. Centro de Investigaciones de Quintana Roo CIQRO. 321 p. https://doi.org/10.15517/rbt.v47i1-2.19074

Pérez, Z.A. Gómez. 1986. Análisis polínico de las mieles de Navarra Húmeda del Noroeste. Actas del VI Simposio de Polinología, A.P.L.E p. 239-245. Salamanc.

Trigo P, MM, Melgar C, m., García, J., Recio C, M., Docampo F, S., Cabezudo A, B. 2007. El polen en la atmósfera de Vélez-Málaga. Concejalía de Medio Ambiente. Ayuntamiento de Vélez-Málaga. ISBN: 978-84.58 430-14-4. https://doi.org/10.24310/abm.v22i0.8627

Rivas P, E. 1992. Hidalgo entre selva y milpas la neblina. Monografia Estatal. Secretaría de Educación Pública. México.

Sanchez-Dzib Y. 2007. Morfología polínica de especies de plantas en la selva mediana subperennifolia en la Cuenca del Río Candelaria, Campeche. Tesis de Licenciatura, Universidad autónoma de Campeche. México.18 p. https://doi.org/10.17129/botsci.2296

Subiza J. Pólenes en Internet. Utilidad Clínica de www.polenes.com. En: Polinosis II. Valero AL y Cadahía, eds. Barcelona: MRA ediciones SL-Lab Menarini. 2005. p. 197-205.

Published

2013-12-05

How to Cite

Suárez Vargas , A., Pimentel González, D. J. ., Quintero Lira, A. ., Hernández Fuentes, A. D., & Campos Montiel, R. G. (2013). Pollen analysis of different honeys of state Hidalgo. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 1(2), 1–6. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v1i2.220

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)