Adaptation of Vanilla planifolia Andrews in acahual interspersed with Gliricidia sepium

Authors

  • Juan Manuel Muñoz Ordoñez Facultad de ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana, Campus Tuxpan
  • Pablo Martínez Elorza Facultad de ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana, Campus Tuxpan
  • María de la Luz Hernández Herrera Facultad de ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana, Campus Tuxpan
  • Nimbe Eunice Vargas Zaleta Facultad de Psicología Universidad Veracruzana campus Poza Rica
  • Pilar Navarro Rodríguez Universidad Veracruzana campus Córdoba/Orizaba
  • Esperanza Patricia Velázquez García Facultad de ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana, Campus Tuxpan

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v7i2.12

Keywords:

vanilla planifolia andrews, tutors, couttings, intensity of handling

Abstract

The main objective of the experiment was to test and show the producer the correct form of planting and management of vanilla culture by enriching the acahual with guardians of Gliricidia sepium to generate income in the region associated with vanilla production, in addition to integrating people from the community into the different activities of the garden. The response variables used were bud growth, distance between nodes, days of terrestrial root formation, number of leaves, length and width of leaves finding that the edaphoclimatic conditions of the Sierra Otontepec, Veracruz are perfectly viable for the cultivation of Vanilla planifolia A, encouraging the community to create more orchards throughout the region, as the experiment presented an excellent adaptation even though the planting season of cuttings was not the right time.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alarcón-Chaires, P. 2010. Etnoecología de los indígenas P'urhèpecha. Una guía para la aproximación de la apropiación de la naturaleza. UNAM, México.

Álvarez-Buylla, R.E; Carreón, G.A y San Vicente, T.A 2011. Haciendo milpa. La protección de las semillas y la agricultura campesina. UNAM, México.

Aguilera, O. M; Reza V.M.D.C; Chew, M.R.G y Meza, V.J.A. 2011. Propiedades funcionales de las antocianinas. Revista biotecnia XIII (2):16-22 https://doi.org/10.18633/bt.v13i2.81

Bartra, A. 1995. Los nuevos campesinos En Jean-Francois Prud'homme (coordinador). El impacto social de las políticas de ajuste en el campo mexicano. Ed Plaza y Valdés, México: 169-219

Castañeda-Sánchez A. 2011. Propiedades nutricionales y antioxidantes del maíz azul (Zea mays L.). Revista temas selectos de ingeniería de alimentos 5-2:75-83

Castro, F. 2006. Colapsos ambientales-transiciones culturales. UNAM, BUAP. México

CEPAL, FAO, IICA. 2013. Perspectivas de la agricultura y del desarrollo rural en las Américas: Una mirada hacia América Latina y el Caribe 2014. Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL), Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA):220

Escobar, M.D. 2006. Valoración campesina de la diversidad del maíz. Estudio de caso de dos comunidades indígenas en Oaxaca, México. Tesis Doctoral, Universidad Autónoma de Barcelona, España.

Espinosa, T.E; Mendoza, C.M.D.C; Castillo, G.F; Ortiz, C.J y Delgado, A.A. 2010. Aptitud combinatoria del rendimiento de antocianinas y de características agronómicas en poblaciones nativas de maíz pigmentado. Revista fitotecnia mexicana 33(1):11-19 https://doi.org/10.35196/rfm.2010.1.11

FAO, 2016. Estadísticas sobre seguridad alimentaria. (Food and agriculture organization of the United Nations). [En línea], disponible en http://www.fao.org/economic/ess/ess-fs/es/ [Acceso el 14 de marzo 2016].

Fernández S. R; Morales, Ch.L.A y Gálvez, M.A. 2013. Importancia de los maíces nativos de México en la dieta nacional. Una revisión indispensable. Revista fitotecnia mexicana 36:275-283 https://doi.org/10.35196/rfm.2013.3-S3-A.275

Fitting, E. 2007. ¿La economía "natural" enfrenta a la global? Desafíos a los debates sobre el maíz. Revista bajo el volcán VII (11): 17-44.

Gil, A y Álvarez, N.M. 2007. El maíz criollo en la alimentación de las familias campesinas de Santiago Xalitzintla, Puebla. Colegio de Postgraduados Campus Puebla, Cholula Puebla. 23

Gobierno del estado de Tlaxcala. 1998. Monografías de los municipios de Tlaxcala.

González, U. 1995. El maíz y su conservación. Trillas, México. 399

Hernández, X.E. 1985. Agricultura tradicional y desarrollo en Xolocotzia obras de Efraín Hernández Xolocotzi. Revista de Geografía agrícola. Universidad Autónoma de Chapingo Tomo I. México: 419-422

Hernández-Vázquez M; Jiménez-García D; García-Juárez G; Jiménez-López J; Orozco-Bolaños H; Hernández-Calva L.M y Morales-Acolzi T. 2015. Riesgo y vulnerabilidad del maíz de temporal en la región suroeste del estado de Tlaxcala frente al cambio climático. Revista biológico agropecuaria tuxpan 3(5):1009-1018

INEGI. 2007. Anuario Estadístico Tomo II, Tlaxcala, México.

López, M.B; González, J.A; Díaz, S; Castro, I y García, Ll.M. 2007. Biodiversidad y bienestar humano: el papel de la diversidad funcional. Revista ecosistemas XVI (003): 68-79

Madrigal, A. 2008. Los campesinos se declaran inocentes: Cambios estructurales y contaminación genética del maíz criollo en san Antonio Atotonilco, Municipio de Ixtacuixtla, Tlaxcala, en Ortiz, Benjamín y Guy Duval (coordinadores). Sistemas complejos medio ambiente y desarrollo, Lupus Inquisitor, México: 97-132.

María, R. A; Salinas, M. Y y Taboada, G.O.R. 2003. Maíz azul de los valles altos de México. Rendimiento de grano y características agronómicas. Revista fitotecnia mexicana 25 (002): 101-107.

María, R.A; Hernández C.J.M; Muñoz, D L V. E y Ríos, S.A. 2015. Conocimiento de la diversidad y distribución actual del maíz nativo y sus parientes silvestres en México, segunda etapa 2008-2009. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Centro de Investigación Regional Noroeste. Informe final Tlaxcala SNIB-CONABIO, proyecto No. FZ016, México D.F

Massieu, Y y Lechuga, J. 2002. El maíz en México: Biodiversidad y cambios en el consumo. Revista análisis económico XVII (036): 281-303.

Meléndez, E.S.O. 2015. El K-C-P en las ciencias ambientales: un caso de estudio del maíz, los rituales y el ambiente de Ixtenco. Tesis de Licenciatura en Ciencias Ambientales, Universidad Autónoma de Tlaxcala, México.

Méndez-Montealvo, G; Solorza-Feria, J; Velázquez del Valle, M; Gómez-Montiel, N; Paredes-López, O y Bello-Pérez, L.A. 2005. Composición química y caracterización calorimétrica de híbridos y variedades de maíz cultivadas en México. Revista agrociencia (39):267-274

Muñoz, A. 2003. Centli Maíz. Colegio de Postgraduados, Texcoco México. 210

Núñez, I; González, G. E y Barahona A. 2003. La Biodiversidad: Historia y contexto de un concepto. Revista interciencia 28 (007): 387-393.

Osorio-García, N; López-Sánchez, H; Gil-Muñoz, A; Ramírez-Valverde, B; Gutiérrez-Rangel, N; Crespo-Pichardo, G

y Montero-Pineda, Á. 2012. Utilización, oferta y demanda de tecnología para producción de maíz en el valle de Puebla, México" en Revista agricultura, sociedad y desarrollo 9(1):55-69

Perales R.H; Brush, S.B y Qualset C.O. 2003. Landraces of maize in Central Mexico: an altitudinal transect. EconBot 57:7-20. https://doi.org/10.1663/0013-0001(2003)057[0007:LOMICM]2.0.CO;2

Pérez, C.J.P; Y.I Beltrán, V y J.M Hernández, C. 2006. Avances en el rescate y conservación del maíz criollo en el estado de Hidalgo. Exploración etnobotánica e investigación agronómica. In: Investigación, Docencia y Patrimonio. Memorias de las Jornadas de Arqueología. Consejo Nacional para la Cultura y las Artes - Instituto Nacional de Antropología e Historia. México, D.F: 103-113.

Rangel-Meza E; Muñoz-Orozco A; Vázquez-Carrillo G; Cuevas-Sánchez J; Merino-Castillo J y Miranda-Colín S. 2004. Nixtamalización, elaboración y calidad de tortilla de maíces de Acatlán Puebla, México. Revista agrociencia 38 (1): 53-61.

Reyes, G.G; Guerra, N.J y Calderón, P.G. 2005. Condiciones de cultivo del maíz criollo en comunidades de Puebla, Tlaxcala e Hidalgo: un análisis de las economías de autoconsumo. Revista aportes X (029): 63-82.

SAGARPA. 2007. Plan rector sistema producto maíz Tlaxcala, Tlaxcala.

Salinas, M.Y; Saavedra, A.S; Soria, R.J y Espinosa, T.E. 2008. Características fisicoquímicas y contenido de carotenoides en maíces (Zea mays L.) amarillos cultivados en el Estado de México. Revista agricultura técnica en México 34 (3): 357-364.

Santos, Ch.V.M; Zúñiga, E.M; Leos, R.J.A y Álvarez, M.A. 2014 Tipología de productores agropecuarios para la orientación de políticas públicas: Aproximación a partir de un estudio de caso en la región Texcoco, Estado de México, México. Revista sociedades rurales, producción y medio ambiente 14(28):47-69

Smale, M., y M. Bellon 2001. Economic Concepts for Designing Policies to Conserve Crop Genetic Resources on Farms. Rome, IPGRI.

Sarmiento, B y Castañeda, Y. 2011. Políticas públicas dirigidas a la preservación de variedades nativas de maíz en México ante la biotecnología agrícola. El caso del maíz cacahuancintle. Revista el cotidiano (166) 101-110.

Soleri, D; D. Cleveland y F. Aragón C. 2006. Transgenic Crops and Crop Varietal Diversity: The Case of Maize in Mexico. Journal BioScience 56 (6): 503-513. https://doi.org/10.1641/0006-3568(2006)56[503:TCACVD]2.0.CO;2

Vázquez, C.M.G; Pérez, C.J.P; Hernández, C.J. M; Marrufo, D. M. L y Martínez, R.E. 2010. Calidad de grano y de tortillas de maíces criollos del altiplano y valle del mezquital, México. Revista fitotecnia mexicana 33 (4): 49-56.

Villa, M. 2008. ¿Qué hacemos con el campo mexicano? Mundi Prensa, México: 231.

Published

2019-12-31

How to Cite

Muñoz Ordoñez, J. M., Martínez Elorza, P., Hernández Herrera, M. de la L., Vargas Zaleta, N. E., Navarro Rodríguez, P., & Velázquez García, E. P. (2019). Adaptation of Vanilla planifolia Andrews in acahual interspersed with Gliricidia sepium. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 7(2), 1–11. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v7i2.12

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)