Use of chayote extract (Sechium edule Jacq. Sw.) Or soybean meal (Glycine max L.) as culture media for Pleurotus pulmonius (Fr.) Quel

Authors

  • Pedro Zetina Córdoba Universidad Veracruzana Facultad de Ciencias Biológico y Agropecuarias
  • Régulo Carlos Llarena Hernández Universidad Veracruzana Facultad de Ciencias Biológico y Agropecuarias
  • María del Rosario Dávila Lezama Universidad Veracruzana Facultad de Ciencias Biológico y Agropecuarias
  • Ana María del Pilar Navarro Rodríguez Universidad Veracruzana Facultad de Ciencias Biológico y Agropecuarias
  • Luz Irene Rojas Avelizapa Universidad Veracruzana Facultad de Ciencias Biológico y Agropecuarias

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v8i2.196

Keywords:

fungi, mushrooms, edibles, Mexico, production

Abstract

Mexico a decade ago ranked eighteenth in the production of edible mushrooms worldwide. In our country, the species of P. pulmonius and P. ostreatus are mainly cultivated from introduced commercial strains. Its cultivation represents a socioeconomic importance that favors many families, it is considered a food of high nutritional value. Their natural production is easy and inexpensive as they grow on a wide variety of lignocellulosic substrates. Artificially its production is simple to cultivate, since by means of a formulated substrate the natural substrate where the species grows is replaced. However the costs of the culture media for the production of mycelium are relatively high. Therefore, the objective of this research focused on evaluating the efficiency of two culture media made from plants (Sechium edule and Glycine max) used as alternative means for obtaining Pleurotus pulmonary mycelium. As a result, it was obtained that the chayote medium complies with the nutritional requirements of Pleurotus, so it reached an optimal development, in contrast to the control.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alberto E. (2008). Cultivo de los hongos comestibles: cómo cultivar Champiñones Gírgolas, Shiitake y otras especies. Buenos Aires. Hemisferio sur.

Ávila M. (2017). Cepas silvestres de Pleurotus spp. con potencial de cultivo en la región centro del Estado de Veracruz. Universidad Veracruzana.

Cano-Estrada, A. y Romero-Bautista, L. (2016). Valor económico nutricional y medicinal de hongos comestibles silvestres. Revista chilena. 43(1). pp. 75-80. https://doi.org/10.4067/S0717-75182016000100011

Castro, Rodríguez, J.M. Toledo, Díaz. A.M., Rodríguez, Galón. B., Perdomo, Molina. A., Rodríguez, E.M y Díaz, Romero. C. (2015). Caracterización morfologica y composición quimica de chayotas (Sechium edule). Cultivadas en las islas Canarias. (España). Caracas. ISSN

Coello-Loor. C. D., Avellaneda, C. J H., Barrera, Á. A. E., Peña, G., Yépez, M. P. F y Racines, M. E. R. (2017). Evaluación del crecimiento y producción de biomasa de dos cepas del género Pleurotus spp., cultivadas en un medio agar con diferentes sustratos. Cienc Tecn UTEQ. 10(2). pp. 33-39 https://doi.org/10.18779/cyt.v10i2.164

Gaitán- Hernández, R. (2006). Manual práctico del cultivo de setas: Aislamiento, siembra y producción. Xalapa, Ver.: Instituto de Ecología.

Guzmán, G., Mata. G., Salmones, D., Soto. V. C. y Guzmán. D. L. (1993). El cultivo de los hongos comestibles. Con especial atención a especies tropicales y subtropicales en esquilmos y residuos agro-industnales. Instituto Politécnico Nacional. México. pp. 1205

Guzmán, G. (2000). Genus Pleurotus. Diversity, taxonomic problems, and cultural and traditional medicinal uses. Int. J. Med. Mush. 2. pp. 95-123.47 https://doi.org/10.1615/IntJMedMushr.v2.i2.10

Huerta, G., Martínez-Carrera, D., Sánchez, J. E. y Leal-Lara, H. (2009). Grupos de interesterilidad y productividad de cepas de Pleurotus de regiones tropicales y subtropicales de México. Revista mexicana de micología. vol. 30, México.

Martínez-Carrera, D., P. Morales, M. Sobal, M. Bonilla y W. Martínez. (2009). México ante la globalización en el siglo XXI: el sistema de producción-consumo de los hongos comestibles. Capítulo 6.1. pp. 209-224.

Sánchez, C. (2010). Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms. Appl. Microbiol. Biotechnol. 85, 1321-1337. https://doi.org/10.1007/s00253-009-2343-7

Santiago- Martinez. G., Estrada, T. A., Varela, L. y Herrera, T. (2003). Crecimiento en siete medios nutritivos y síntesis in vitro de una cepa de laccaria bicolor. Laboratorio de Micología. Departamento de Botánica. Instituto de Biología, UNAM. Coyoacán, México, D. F.

Secretaria de la Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación [SAGARPA]. (2012). Sexto informe de labores. Talleres Gráficos de México. pp. 3-223.

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2019). Recuperado el 25 de Junio del 2019 de: https://www.gob.mx/siap

Sistema Nacional de Información e Integración de Mercados (SINMA). (2019). recuperado el 15 de junio del 2019 de: http://www.economia-sniim.gob.mx/Nuevo/

Suárez A., C., y Holguín H., M. S. (2012). Evaluación de medios de cultivo sintéticos y cereales para la producción de semilla de setas comestibles. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 5(1), 130-140. https://doi.org/10.17584/rcch.2011v5i1.1259

Schnürer, J., J. Olsson, T. Börjesson. (1999). Fungal volatiles as indicators of food and feeds spoilage. Fungal Genetics and Biology. 27. pp. 209- 217.

https://doi.org/10.1006/fgbi.1999.1139

Toro, de V. G, Garín, Aguilar ME (2012). Hongos comestibles y medicinales en Iberoamérica: investigación y desarrollo en un entorno multicultural. El Colegio de la Frontera Sur. Instituto de Ecología. Tapachula, México. pp. 297-307.

Published

2020-12-31

How to Cite

Zetina Córdoba, P., Llarena Hernández, R. C., Dávila Lezama, M. del R., Navarro Rodríguez, A. M. del P., & Rojas Avelizapa, L. I. (2020). Use of chayote extract (Sechium edule Jacq. Sw.) Or soybean meal (Glycine max L.) as culture media for Pleurotus pulmonius (Fr.) Quel. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 8(2), 186–198. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v8i2.196

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>