Adaptability and physicochemical quality of four hybrid tomatoes (Lycopersicum esculentum Mill) in hydroponic system in the municipality of Tomatlán, Ver."

Authors

  • María Antonieta Rocío Juárez Juárez Universidad Veracruzana. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Orizaba – Córdoba
  • Marali Anaid García Castillo Universidad Veracruzana. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Orizaba – Córdoba
  • Anylu del Carmen Pérez Monjaras Universidad Veracruzana. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Orizaba – Córdoba
  • María del Rosario Dávila Lezama Universidad Veracruzana. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Orizaba – Córdoba
  • Luz Anel López Garay Universidad Veracruzana. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Orizaba – Córdoba

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v10i2.446

Keywords:

Cultivation, saladette, production, quality

Abstract

In this study, four indeterminate-growing saladette tomato cultivars from the seed house were evaluated. Agronomic and physicochemical variables were measured. With respect to yield, treatment T2 was the variety with the highest production with 108,707.69 ton/ha, surpassing the rest, and treatment T1 was the lowest with 86,977.69 ton/ha. For the T1 treatment, Calafia F1 reported for the apical texture variable with 233.25 mm and the equatorial texture with a value of 193.49 mm, a value higher than the other varieties, but for the peduncular texture the T4 was 171.7 mm, a value higher than the other treatments, as well as for pericarp thickness with 6.8904 mm.

For the variables pH and total soluble solids, it was found that the Calafia F1 variety reached the highest values, which some authors consider as a guarantee of good flavor for all of them.

It is worth mentioning that the fruits of the four varieties were kept in different environments (refrigerated and at room temperature) as one more variable, from this it is highlighted that the fact of having them under cold conditions makes the weight of the fruits to be maintained for a longer time, consequently, the thickness of pericarp and the other quality tests favor the refrigerated fruits.

It is concluded that tomato production in hydroponics under greenhouse conditions is a good alternative for growers in the municipality of Tomatlan, Veracruz, and the selection of varieties depend on the needs of the producer.

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En este estudio se evaluaron cuatro cultivares de tomate tipo saladette de crecimiento indeterminado de la casa semillera. Se midieron variables agronómicas y fisicoquímicas. Con respecto al rendimiento se tuvo como resultado que el tratamiento T2 fue la variedad con mayor producción con 108,707.69 ton/ha. superando al resto, y como inferior el tratamiento T1 con 86,977.69 ton/ha. Para el tratamiento T1 Calafia F1 reportó para la variable textura apical con 233.25 mm y la ecuatorial con un valor de 193.49 mm, valor superior a las demás variedades, pero para la textura peduncular el T4 fue de 171.7 mm valor mayor a los demás tratamientos, así como para grosor de pericarpio con 6.8904 mm.

Para las variables pH y solidos solubles totales se encontró que la variedad Calafia F1 alcanzó los valores más altos, los que algunos autores enmarcan como garantía de buen sabor para todas.

Cabe mencionar que los frutos de las cuatro variedades se tuvieron en diferentes ambientes (refrigerados y a temperatura ambiente) como una variable más, de esto se resalta que el hecho de tenerlos bajo condiciones de frio hace que se mantenga el peso de los frutos por mayor tiempo, en consecuencia, el grosor de pericarpio y las demás pruebas de calidad favorecen a los frutos refrigerados.

Se concluye que la producción de tomate en hidroponía bajo condiciones de invernadero es una buena alternativa para los productores del municipio de Tomatlán, Ver., y la selección de las variedades dependerá de las necesidades del productor.

Published

2022-12-01

How to Cite

Juárez Juárez, M. A. R., García Castillo, M. A., Pérez Monjaras, A. del C., Dávila Lezama, M. del R., & López Garay, L. A. (2022). Adaptability and physicochemical quality of four hybrid tomatoes (Lycopersicum esculentum Mill) in hydroponic system in the municipality of Tomatlán, Ver.". Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 10(2), 01–08. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v10i2.446

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