Production of huizache (Acacia farnesiana) gum in an urban garden in Delicias, Chihuahua

Authors

  • José Eduardo Magaña Magaña Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales de la Universidad Autónoma de Chihuahua
  • María de los Ángeles Romero Lara Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales de la Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Víctor Hugo Villareal Ramírez Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales de la Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Luisa Patricia Uranga Valencia Facultad de Ciencias Agrícolas y Forestales de la Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Julio Cesar Barrera Torres Contaduría y Administración de la Universidad Autónoma de Chihuahua

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v8i1.10

Keywords:

ethylene, resin, emulsifier, food industry

Abstract

The municipality of Delicias, Chihuahua decided to plant huizaches in gardens. This strategy allowed to be integrated into the Agenda 2030 focused in objective 11. An experiment was established with three ethephon treatments with ten repetitions. The variables were gum production, main trunk cutting height and cutting distance on the branches. The application of the hormone was from 50 cm from the ground and the cutting distance of the secondary branches was 15 cm from the main trunk. The cutting length was 2.5 cm and the depth was 0.5 cm.  The overall average production of by treatment were: for the treatment of 10% = 374.2 gr, treatment of 15% = 115.8 gr and treatment of 20% = 181.6 gr. The results obtained showed that the best treatment on average per tree was 10%. The plants showed no signs of external alteration. The protein content that is the emulsifier base of the gum indicated that the percentage of protein in the huizache gum was 5.09% and the mesquite gum 6.65%. Both were above the arabic gum 2.1%. By planting desert species such as huizache, apart from urban landscaping, products can be obtained to get economic resources for an ecological reinvestment of parks and gardens. There has been an identification people with the Chihuahua desert plant like huizache, so that it could allow the municipality of Delicias to be integrated into the ONU Agenda 2030 objective 11.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adewusi E, Afolayan A. (2010). A review of natural products with hepatoprotective activity. J Medicinal Plants Res.;4(13):1318-34.

Anderson, D.M.W. & Weiping, Wang. (1990). The characterization of Acacia paolii gum and four commercial Acacia gums from Kenya. Food Hydrocolloids. 3. 475-484 https://doi.org/10.1016/S0268-005X(09)80225-7

Barrientos-Ramírez, Lucía; Vargas-Radillo, J. Jesús; Rodríguez-Rivas, Antonio; Ochoa-Ruíz, Héctor Guillermo; Navarro-Arzate, Fernando; Zorrilla, José (2012). Evaluación de las características del fruto de huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) para su posible uso en curtiduría o alimentación animal Madera y Bosques, vol. 18, núm. 3, 2012, pp. 23-35 Instituto de Ecología, A.C. Xalapa, México. https://doi.org/10.21829/myb.2012.183356

Cabañas G., E. 2012. Caracterización Bioquímica y Propiedades Viscoelásticas de Gomas de Acacia farnesiana (L.) Willd. y Acacia cochliacantha Humb. & Bonpl. ex Willd. Tesis maestría. Maestro en Ciencias en Desarrollo de Productos Bióticos, Morelos, México. 51p.

Conferencia de la Naciones Unidas sobre comercio y desarrollo, 2018. Goma arábiga: el aumento de la demanda crea nuevas oportunidades para los productores africanos.

Gulrez, Syed & Al-Assaf, Saphwan & Phillips, Glyn. (2011). Hydrogels: Methods of preparation, Characterisation and Applications. https://doi.org/10.5772/24553.

Landeros-Márquez, et al (2011). Uso potencial del huizache (Acacia farnesiana L. Will) en la fitorremediación de suelos contaminados con plomo. Rev. Chapingo serie ciencias forestales y del ambiente vol.17 no.spe Chapingo ene. 2011 https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2010.08.059

López-Franco, Yolanda L.; Goycoolea, Francisco M.; Valdez, Miguel A.; Calderón de la Barca, Ana María, Goma de mezquite: una alternativa de uso industrial Interciencia, vol. 31, núm. 3, marzo, 2006, pp. 183-189 Asociación Interciencia Caracas, Venezuela.

Márquez, A. C., F. Lara O., B. Esquivel R. y R. Mata E. 1999. Plantas medicinales de México II. Composición, usos y actividad biológica. Universidad Nacional Autónoma de México. México, D. F. Municipio de Delicias (2020). https://www.los-municipios.mx/municipio-delicias.html

Naciones Unidas . (2018). La Agenda 2030 y los Objetivos de Desarrollo Sostenible: una oportunidad para América Latina y el Caribe. Obtenido de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/40155/24/S1801141_es.pdf

ONU. (2015). Asamblea General de las Naciones Unidas. Obtenido de https://www.un.org/es/ga/president/65/issues/sustdev.shtml.

Reséndiz N. et al. (2016) Goma de mezquite y huizache como alternativa de aprovechamiento en sistemas agroforestales. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, núm. 16, mayo-junio, 2016, pp. 3251-3261 Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Estado de México, México. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i16.394

Rzedowski, G. C. y J. Rzedowski (eds.). Flora del Bajío y de regiones adyacentes. Fascículo 150. Instituto de Ecología-Centro Regional del Bajío. Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología y Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. Pátzcuaro, Michoacán, México.

S. Mhinzi, G & Mrosso, Hillary. (1995). Studies on Tanzanian Acacia gums. Part 3. Some properties of gum exudates from the series Vulgares and Gummiferae. Food Chemistry - FOOD CHEM. 54. 261-264. 10.1016/0308-8146(95)00038-K.

Verbeken, D., Dierckx S. & Dewettinck K. 2003. Exudate gums: ocurrence, production, and applications. Applied Microbiology and Biotechnology, 63: 10-21. https://doi.org/10.1007/s00253-003-1354-z

Wang L, et al. (2011) Growth propagation of yeast in linear arrays of microfluidic chambers over many generations. Biomicrofluidics 5(4):44118-441189. https://doi.org/10.1063/1.3668243

Published

2020-10-27

How to Cite

Magaña Magaña, J. E., Romero Lara, M. de los Ángeles, Villareal Ramírez, V. H., Uranga Valencia, L. P., & Barrera Torres, J. C. (2020). Production of huizache (Acacia farnesiana) gum in an urban garden in Delicias, Chihuahua. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 8(1), 66–76. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v8i1.10

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4