Diagnosis and characterization of family production units in Atocutla, Ayutla de los Libres, Guerrero
DOI:
https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v11i2.490Keywords:
Milpa system, Sustainability, Family Production UnitAbstract
In 2022, a study was carried out in which geographical and edaphoclimatic characteristics, as well as agriculture, forms of social organization and deficiencies of Atocutla are described. The results showed that producers have natural and human resources, but have little education; They only dedicate a few hours of their time to agricultural production. Among the advantages they have farmland and availability of water.
Downloads
References
Bahena-Delgado, Gregorio, & Tornero-Campante, Mario Alberto. (2009). Diagnóstico de las unidades de producción familiar en pequeña irrigación en la subcuenca del río Yautepec, Morelos. Economía, sociedad y territorio, 9(29), 165-184. https://doi.org/10.22136/est002009191 DOI: https://doi.org/10.22136/est002009191
Baldovinos de la Peña, Gabriel (2002), "Comercialización del maíz", en Chao, B. A. (ed.), Tierra, agua y maíz. II. Realidad y utopía, UNICEDES-Universidad Autónoma del Estado de Morelos, pp. 183-189.
Berry, Albert. (2014). La agricultura campesina. Conferencia dictada el marco de la cátedra Manuel Ancizar “Tierras y territorios” en la Universidad Nacional de Colombia
Jiménez Carrasco, Juan S., Rendón Medel, Roberto, Toledo, José U., & Aranda Osorio, Gilberto. (2016). Las tecnologías de la información y comunicación como fuente de conocimientos en el sector rural. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 7(spe15), 3063-3074. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i15.426 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i15.426
INEGI (2020). Censo de población y vivienda. La costa chica de Guerrero. https://www.inegi.org.mx/app/mapa/espacioydatos/default.aspx
Landini, F., (2016). Problemas de la extensión rural en América Latina. Perfiles Latinoamericanos, (47), 47-68.
https://doi.org/10.18504/pl2447-005-2016 DOI: https://doi.org/10.18504/pl2447-005-2016
Salinas P, R. A., Rodríguez C., F. G. (2008). Impacto del Mejoramiento Genético de Frijol en Sinaloa: Variedad “Azufrado Higuera”. INIFAP. 3 p
Van Der J. D. (2014). Diez Cualidades de la Agricultura Familiar. Revista Agriculturas: experiencias en agroecología, No. 1. Disponible en: https://ieidesarrolloruralinvestigacion.files.wordpress.com/2015/07/van-der-ploeg_10-cualidades-de-la-af.pdf.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Fabián Enríquez García , Adilene Amaro Yepez, Placido Juárez Lucas, Raúl Berdeja Arbeu, Teolincacihuatl Romero Rosales
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The works are under a Creative Commons Atribution 4.0 Internacional License
You are free to Share (copy and and redistribute the material in any medium or format) and Adapt the work (remix, transform, and build upon the material) for any purpose, even commercially under the following terms:
Attribution: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.