Shading diversity by tutors and its effect on the development of Vanilla planifolia Andrews

Authors

  • Lorenzo Cuervo Lagos Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Poza Rica – Tuxpan
  • Fabián Enríquez García Facultad de Ciencias Agrícolas y Pecuarias de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Julio César González Cárdenas Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Poza Rica – Tuxpan
  • Rocío Rodríguez Cabrera Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Poza Rica – Tuxpan
  • Esperanza Patricia Velázquez García Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias Región Poza Rica – Tuxpan

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v11i2.492

Keywords:

Vanilla planifolia, shading, vanillin, tutors

Abstract

The vanilla planifolia crop started in the time of the Aztecs who cultivated the vanilla under low plant stands. Over the past 10 years, there has been a search for better ways of giving shade to this crop. The Casa Sombra system seems to be the best way to achieve this goal, been this system able to reduce light in 70%, also Citrus sp., Erythrina sp. and Gliricidia had been used as a tutor. The objective was to determine the tutor influence on the vanillin and chlorophyll contents. It was observed that the biggest chlorophyll content was produced on plants under the Casa Sombra system followed by tutor Erythrina, while Citrus and Gliricidia systems had the biggest vanillin contents.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Azofeifa-Bolaños, J. B., Paniagua-Vásquez, A., & García-García, J. A. (2014). Importancia y desafíos de la conservación de Vanilla spp. (Orquidaceae) en Costa Rica. Agronomía Mesoamericana, 25(1), 189–202. https://doi.org/10.15517/AM.V25I1.14220

Carvalho Santos, L.; P. Bonomo; J. Alves dos Santos, F. Martins de Jesus; A, Dias Ferral Y A. J. Vieira Pires. 2007. Concentração de nitrogênio em folhas de dois cultivares de Braquiária através de leitura com o clorofilômetro. REDVET Revista Electrónica de Veterinaria. 8 (9): Septiembre. Accesado 15 de Octubre de 2007. http://www.veterinaria.org/revistas/redvet/n09090_7.html

Coordinadora Nacional de las Fundaciones Produce, A.C. (COFUPRO), 2005. Propuesta de Continuación folio 11-2005-2660. Desarrollo de un sistema interactivo de apoyo a la toma de decisiones para el manejo fitosanitario de los cultivos. 333/04.

http://www.sifp.org.mx/RELOAD/02.extens.0/reporteprintigral.php?sproyid=11-2005-2660&EtapalD=2005

Curti, D. E. 1995. Cultivo y beneficio de la vainilla en México. Organización Nacional de Vainilleros Indígenas. Papantla. Ver. p. 96.

Flores González, M. A. 2007. Catálogo de propiedades nutrimentales, nutracéuticas y medicinales de la vainilla. Gobierno del Estado de Puebla. Secretaría de Desarrollo Rural. Coordinación General de Cadenas Productivas. 12 p.

Flores, JÁ., Reyes, D., Jiménez, D., Romero, O., Rivera Tapia, J. A., Huerta, M., & Pérez, A. (2017). Diversidad de Vanilla spp. (Orchidaceae) y sus perfiles bioclimáticos en México. Revista de Biología Tropical, 65(3), 975–987. https://doi.org/10.15517/RBT.V65I3.29438

Gaya, N. 2005. Mexican Vanilla. Resúmenes del III Congreso Internacional de Vainilla, 15 y 16 de noviembre. Boca del Río, Veracruz, México. Accesado 16 de septiembre de 2007.

Hemández Hernández, J. 2005. Vanilla production in México. Resúmenes del III Congreso Internacional de Vainilla, 15 y 16 de noviembre. Boca del Río, Veracruz, México. Accesado 16 de septiembre de 2007. http://www.baktoflavors.com/vanilla2005/Hernandez_abstract.html.

Hernández, H. R., García, K. L. T., & Cabrera, B. E. H. (2018). Caracterización del ambiente de los vainillales y área potencial para su cultivo en la Huasteca Potosina. Biotecnia, 20(3), 49–57. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v20i3.714

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). 1993. Manual de Producción de Vainilla en el Estado de Veracruz". Campo experimental Papantla. Papantla, Veracruz, México, División Agricola, Follero para productores No. 6 (2da. Edición).

López Méndez, S. y B. Mata García. 2006. La vainilla en el Totonacapan, símbolo de la sustentabilidad. Extensión al Campo 1 (2): 21-28.

Mathew, R. P. 2004. About vanilla situation, India. New Directions for Agriculture in Reducing Poverty. Accesado 30 de noviembre de 2007. http://dfid-agriculture-consultation.nri.org/maillists/global-trade/msg00025.html.

Naturland. 2000. Vainilla. Agricultura Orgánica en el Trópico y Subtrópico. Guías de 18 cultivos. 18 p.

Parada-Molin, Paulo César; Pérez-Silva, Araceli; Cerdán-Cabrera, Carlos Roberto; Soto-Enrique, Antony. 2022. Condiciones climáticas y microclimáticas en sistemas de producción de vainilla (Vanilla planifolia Jacks. ex Andrews) en México. Rev. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/am.v33i2.48682

Published

2023-12-30

How to Cite

Cuervo Lagos, L., Enríquez García, F., González Cárdenas, J. C., Rodríguez Cabrera, R., & Velázquez García, E. P. (2023). Shading diversity by tutors and its effect on the development of Vanilla planifolia Andrews. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 11(2), 83–87. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v11i2.492

Issue

Section

Original Research Papers

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>