Main citrus cultivated in Veracruz, Mexico

Authors

  • Jorge Luis Hernández Lara Universidad Veracruzana
  • Nimbe Eunise Vargas Zaleta Universidad Veracruzana
  • Fabián Enríquez García Universidad Autonóma de Chapingo
  • Luisa Patricia Uranga Valencia Universidad Autónoma de Chihuahua.
  • Paola Elena Morelos Suet Universidad Veracruzana

DOI:

https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v10i2.445

Keywords:

Citrus, varieties, production

Abstract

Citrus cultivation is a very important activity in the national fruit industry. Citrus grown in Mexico are: Citrus sinensis L. orange, Citrus aurantifolia Mexican lemon, Citrus latifolia L. Persian lemon, Citrus paradisi grapefruit and Citrus reticulata mandarin (SIACON, 2006). The fruit is available most of the year, with the lowest availability in September. From June to September, Veracruz supplies the national market, but its quality is not the highest. Nuevo León exhibits maximum production from October to February (early cycle), while 40% of the production is available from May to August (Lerma, 2015). This information is important for producers to know and identify and select orchards with the varieties that have the best development in the area, and thus increase their production, yields and income to support their family, as well as satisfy the demand in the market national and international market.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amoros, C.M. 1995 .Producción de Agrios. Edición Mundi-prensa. Barcelona, España.

Agusti, M. 2000. Citricultura. Ediciones Mundi-Prensa, Madrid.

Baraona Cockrell Marcia, Sancho Barrantes Ellen. Fruticultura Especial. Cítricos I. Editorial Universidad Estatal a Distancia.

Cameron, J.W. and Soost, R.K. 1987. Citrus. University of California, Riverside. USA. Pag. 261-265.

Curtí‐Díaz, S. A., U. Díaz‐Zorrilla, X. Loredo‐ Salazar, J. A. Sandoval‐Rincón, L. Pastrana‐Aponte, M. Rodríguez‐Cuevas. 1998. Manual de Producción de Naranja para Veracruz y Tabasco. Libro Técnico Núm. 2. CIRGOC. INIFAP.SAGAR. 175 p.

De la Osa, F.J. 1998. Anteproyecto para el desarrollo de la fruticultura en el CIICA. Documento Interno. Tapachula, Chiapas. 10p.

Esquitin Gonzalez Luis Alberto, Raul Clemente Gomez ET AL Consejo Estatal Citricola A.C. De Veracruz 2005. Manual Del Productor

Fernández Cruz Mario, 2007 INIFAP Variedades de toronja para suelos limosos de la huasteca potosina.

García, P.E., Pérez, H.P. y García, D.J.J. 2010. Necesidades de Investigación y Transferencia de Tecnología de la Cadena Agroalimentaria Toronja en el estado de Veracruz.

González-Garza, R., Padrón-Chávez, J.E., Ramírez-Díaz, J.M., Vázquez-Palacios, L., VillarrealElizondo, H. 1983. Guía para el cultivo de los cítricos en Nuevo León. Folleto Técnico Núm. 1 SARH. INIA.

CIAGON. Campo Experimental General Terán. Nuevo León, México. 86 pp. https://doi.org/10.21041/conpat2019/v2pat327 DOI: https://doi.org/10.21041/CONPAT2019/V2PAT327

Padrón-Chávez, J.E. 1985c. Evaluación del rendimiento, características agronómicas y calidad de la fruta de variedades de toronja en CAEGET. Informe de Investigación. Archivo Técnico del CEGET. CIRNE. INIFAP. General Terán, Nuevo León. México. https://doi.org/10.20937/rica.54080 DOI: https://doi.org/10.20937/RICA.54080

Padrón-Chávez, J.E., y Rocha-Peña, M.A., 2007. Variedades comerciales de cítricos para Nuevo León y Tamaulipas. Folleto Técnico No. 8. INIFAP. CIRNE. Campo Experimental General Terán. General Terán, Nuevo León. México. 53 p. https://doi.org/10.55920/2771-019x/1084 DOI: https://doi.org/10.55920/2771-019X/1084

Palacios, J. 1978. Citricultura Moderna. Edit. Hemisferio Sur. Argentina. Pag. 1- 2.

Platt, R.G. 1973. Planning and planning the orchard. pp.48-81. In: Reuther, W (ed.). The Citrus Industry. Vol. III. Univ. of California. Division of Agricultural Sciences. USA.

Rocha-Peña, M.A. y M.A, Peña del Río. 1992. El virus de la tristeza y sus insectos vectores: Amenaza Potencial para la Citricultura de México. Campo Gral. Terán, INIFAP/ SARH. México. Publicación Especial No.1. 48 p.

Published

2022-12-01

How to Cite

Hernández Lara, J. L., Vargas Zaleta, N. E., Enríquez García, F., Uranga Valencia, L. P., & Morelos Suet, P. E. (2022). Main citrus cultivated in Veracruz, Mexico. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan, 10(2), 212–218. https://doi.org/10.47808/revistabioagro.v10i2.445

Issue

Section

Original Research Papers

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>